Niko Juntunen

Digital and Social Marketing Professional

Top-10: Miksi Facebook on isoin sosiaalinen media nyt ja tulevaisuudessa

 

Miksi Facebook on isoin sosiaalinen media nyt ja tulevaisuudessa – hyvä kysymys. Itse asiassa innostuin kirjoittamaan aiheesta kuunneltuani radiosta mm. yle puheelta “asiantuntijoiden” keskustelua Facebookin käytöstä ja asemasta, sekä kaupallisen aamuradion “juontajien” täysin käsittämättömiä kommentteja Facebookin asemasta.

Kirjoitukseni pohjautuu omaan sosiaalisen median käyttöön vuodesta 1994 jolloin kirjoitin ensimmäiset kirjoitukset rec.sport.basketball.pro ryhmään 6.8.1994 klo 12.34, josta ne voi vieläkin löytää sopivilla hakutermeillä Googlen kauttarec.sport.basketball.pro 1994. Oheinen kuva on linkki koripalloaiheiseen keskusteluun, joka lähetettiin Helsingin Yliopiston Porsu-Mac luokasta pienen huumorin saattelemalla. Kirjoitukseen saatiin Yhdysvalloista ihan asiallinen vastaus, joten allekirjoittaneen kohdalla voidaan sosiaalisen median aikakausi todeta alkaneen.

Facebookiin liityin ensimmäisten joukossa Suomessa 6.8.2007 ja heti alkuvaiheesta lähtien käyttö on ollut jokapäiväistä niin kannettavalla tietokoneella, tabletilla kuin iPhonella. Joten voisin röyhkeästi todeta että tiedän mistä puhun, kun kirjoitan Facebookin historiasta, nykypäivästä ja varsinkin tulevaisuuden näkymistä. Lisäksi olen työni puolesta päivittäin tekemisissä Facebook mainonnan ja applikaatioiden, sosiaalisen median konsultoinnin ja digimarkkinoinnin parissa. Rakastan työtäni.

Nykyään käytän aktiivisesti päivittäin koko valveillaoloaikani multi-taskingin ohessa sosiaalista mediaa niin työhön kuin vapaa-aikaan liittyvissä asioissa. Käytetyimmät sosiaalisen median kanavani (jos keskusteluryhmiä ja eri medioiden kommenttipalstoja ei lasketa)

  • Facebook (vapaa-aika/työ)
  • Twitter (@nikojuntunen vapaa-aika/työ)
  • LinkedIn (työ)
  • Google+ (työ)
  • Pinterest (omia Boardeja, vapaa-aika)
  • Instagram (vapaa-aika)
  • Vimeo (oma kanava, vapaa-aika)
  • YouTube (oma kanava, vapaa-aika)

Palataan takaisin itse aiheeseen alkuhurskasteluiden jälkeen, eli miksi Facebook on isoin sosiaalinen media nyt ja tulevaisuudessa. Oheiset mielipiteet edustavat ainoastaan omia mielipiteitäni, joita olen kerännyt omilla käyttökokemuksillani, sekä lukemalla aiheesta artikkeleita ja blogeja. Lista ei ole tärkeysjärjestyksessä.

1. Facebook yksinkertaisesti on isoin sosiaalinen media

Facebookissa ovat kaikki ja Facebookissa on kaikki: kaverisi, kuvat, historiasi, tapahtumat, merkkipäivät…ei turhaa että Facebook on käytetyin sosiaalinen media maailmassa ja ylivoimaisesti käytetyin sosiaalinen media Euroopassa. Päätös lähteä Facebookista tarkoittaisi esimerkiksi omalta kohdaltani kaverien jättämisen taakseni, erakoitumisen. Luvut puhuvat puolestaan, oiva paikka SoMe statistiikkojen vertailuun on http://www.socialbakers.com. Suomessa käyttäjiä yli 2.2 miljoonaa eli noin puolet aikuisväestöstä löytyy palvelusta, vaikea sieltä on lähteä ja yrittää saada yli kaksi miljoonaa ihmistä seuraamaan vaihtoehtoiseen palveluun.

 2. Ajan käyttö Facebookissa

Amerikan Yhdysvalloissa käytetään Facebookia keskimäärin 6.5 tuntia kuukaudessa. Tunnen ihmisiä lähipiiristä, jotka avaavat Facebookin melkein ennen kuin silmänsä aamuisin ja lopettavat Facebookin käytön illan päätteeksi, ja toiminta on täysin normaalia nykypäivänä. Turha miettiä miten asiat 80-luvulla olivat, nyt on tänään.

3. Kuvien jakaminen Facebookissa

Kuvien uploadaus, jakaminen ja kommentointi yleistyy hurjaa vauhtia, tästä syystä ei käyttäjillä ole mitään tarvetta vaihtaa pois Facebookista. Koko digitaalinen elämäsi löytyy Fesestä, millä sen saa mukaan jos päättäisit poistua…siinäpä vasta kysymys. “Export my Digital Life from Facebook”-nappi on vielä kehittämättä, ja jäänee siis kehittämättä – IMHO.

4. Kaikki tiet johtavat Facebookiin – jakaminen

Nykyään harvoin törmää sivuun, jota ei Facebookissa pysty samantien jakamaan tai kommentoimaan. “Kaikki tiet johtavat Roomaan” on vaihtunut “Kaikki tiet johtavat Facebookiin” sanonnaksi. Lisäksi suurimpien palveluiden mm. Twitterin, Foursquaren, Instagramin ja Pinterestin postaukset saa helposti jaettua isolle yleisölle Facebookin kautta.

5. Facebook ei ole SoMe alusta vaan elämäntapa

90-9-1 sääntö. Kuuluitpa seuraajiin (90%), kommentoijiin (9%) tai aktiivisiin poustaajiin (1%), on Facebook varmasti kuitenkin osa elämäntapaasi. Tarve ilmaista itseään tai vain pysyä kärryllä mitä hauskaa tai ikävää maailmalla tapahtuu, onnistuu Facebookin kautta. Suurin osa suurista uutisista (breaking news) leviää nykyään Sosiaalisen median kautta nopeiten ihmisten tietoisuuteen. Tässä on Facebookilla isoin osa Suomessa, mutta mm. Yhdysvalloissa Twitter näyttelee tärkeää roolia.

6. Facebook herättää tunteita ja keskusteluja

Viimeaikainen mediakohu Facebookin alamäestä tai käytön vähenemisestä pistää asioista tietävien suut hymyyn, tai herättää ärtymystä. Mediassa asiasta antaa lausuntoja ihmiset, jotka kuuluvat siihen 50% ihmisistä, jotka eivät ole Facebookissa. Sama kuin itse antaisin purjelentämisestä maalikkokomentteja, ikinä lajia kokeilematta. Myös moni “en ikinä aio mennä Facebookiin”-kaveri, on joutunut pyörtämään sanansa. Tämä on helppo kirjoittaa, koska todennäköisyys että joku Facebookissa olematon ihminen ikinä löytää tätä blogi kirjoitusta on kohtuullisen pieni.

7. Facebookilla on yli miljardi käyttäjää – fakta

Mitäpä tuohon enää voi enää todeta kuin että pavelun käyttäjämäärien kasvu ei luonnollisestikaan enää ole yhtä kova kuin kovimmillaan. Mutta ei se vähenemäänkään päin ole.

8. Facebook mainonta todellakin toimii

Facebookin ansaintalogiikka hyvin pitkälle on äärimmäisen pitkälle kohdistettu mainonta, joka todellakin toimii. Googlen lisäksi, yksi parhaiten toimivista netin mainosmuodoista nyt ja tulevaisuudessa. Facebookin mainostulot pelkästään vuonna 2011 oli 3.8 miljardia dollaria. Googlen vastaavat tulot olivat huikeat 37.9 miljardia dollaria.

9. Jätä Facebook, jää kaiken ulkopuolelle

En tunne ketään henkilökohtaisesti, joka olisi päättänyt erota Facebookista, eli hylännyt yhteisönsä. Tunnetko sinä?

10. Facebook ei pysty kaikkeen – haku on ja pysyy Googlella

Yksi yritys ei pysty tekemään kaikkea, ei Google, ei Facebook. Molemmat ovat yrittäneet päästä kaverin tontille, mutta siinä toistaiseksi epäonnistuen. Googlella on haku ja Facebookilla SoMe.

Summa Summarum: Pyrin usein kärjistämään asioita, kuulun Sosiaalisen median 1% joukkoon ja olen siitä ylpeä.

lähteet: 
henkilökohtaiset kokemukset sosiaalisesta mediasta
http://www.jeffbullas.com/2012/09/05/5-reasons-why-facebook-rules-the-social-media-world/
http://mashable.com/2012/10/04/facebook-one-billion/
http://mashable.com/2012/10/03/facebook-search-not-google/
Category: Posts